Znamy zwyciezcę Bocuse d'Or Poland 2023
W trakcie 30. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie, odbył się finał krajowych eliminacji prestiżowego konkursu Bocuse d’Or. W wydarzeniu wzięło udział pięcioro utalentowanych zawodników, reprezentujących renomowane restauracje i hotele w Polsce:
- Małgorzata Kalisz z restauracji Góralska Tradycja (Zakopane) i Michał Adamczyk,
- Grzegorz Miśta z Hotelu Natura Residence Business&Spa (Siewierz) i Julia Wydra,
- Tomasz Soczumski z restauracji Żółty Słoń (Kielce) i Wiktoria Banaś,
- Patryk Studziński z Puro Hotel Halicka (Kraków) i Jakub Ptasznik,
- Kamil Tłuczek z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów i jego córka Patrycja Szczepaniak.
Niestety, z powodu problemów zdrowotnych, nie mogliśmy zobaczyć Michała Koszyckiego z Rezydencji Bohema (Szczawno Zdrój) i Kacpra Mackiego.
Konkurs, zorganizowany na dużą skalę, przyciągnął uwagę międzynarodowego jury oraz wielu uznanych szefów kuchni z Polski, co niewątpliwie podniosło prestiż tego wydarzenia. Całość została profesjonalnie poprowadzona przez niezastąpionego Karola Okrasę, jednego z najbardziej utalentowanych i popularnych szefów kuchni w Polsce.
W tegorocznej edycji, finaliści mieli za zadanie przygotować danie na talerzu w ciągu 5 godzin i 35 minut. Składniki musiały obejmować łososia, śmietanę 14%, kaszę gryczaną białą, buraka w dowolnym kolorze oraz pora. Dodatkowo, musieli przygotować danie na platerze, które składało się z sezonowanego schabu z okrywą tłuszczową, nieprzetłuszczonej wątróbki kaczki, suszonych borowików, europejskich warzyw kapustnych i strączkowych.
Zwycięzcą finału Bocuse d'Or Poland został Kamil Tłuczek z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique Rzeszów. To on będzie reprezentować Polskę w europejskim finale w Trondheim. Jesteśmy dumni, że Fine Dine było po raz kolejny partnerem tego prestiżowego wydarzenia.
Składamy serdeczne gratulacje Organizatorom Bocuse d'Or Poland za ich ciężką pracę i stworzenie wyjątkowej atmosfery podczas konkursu.